U utorak, 20. juna, 21.00 čas, Dom omladine, Beograd


Hau Gelb (Howe Gelb) je harizmatični lider legendarnog američkog sastava Giant Sand i jedan od najčuvenijih totalnih „otpadnika” u svetu rok muzike. Ovaj veliki autor spada u začetnike amerikana žanra i od početka osamdesetih zapanjuje svet fantastičnim rokerskim istupima, albumima i koncertima. Kod nas izuzetno popularni Giant Sand nastupili su u Beogradu na oproštajnoj turneji 2015, kada su oduševili prepun Dom omladine.

Uvek izazovni, Giant Sand i Hau Gelb istinski su inovatori na području na kome je to najteže – na polju  klasičnih rok pesama, kojih su tako puno sami potpisali. Američka alternativna rok scena osamdesetih godina bila je sačinjena od bendova koji su vratili rokenrol antikorporacijskim osnovama i otrgli ga od suvišne komercijalizacije – Hau Gelb je ovome značajno doprineo, te kao autor koji nikad ne sluša diktate izdavačkih kuća ima posebno mesto u modernoj rokerskoj mitologiji.

Za mnoge i jedini istinski naslednik Nila Janga (Neil Young), po svim merilima Hau Gelb je vanvremenska pojava, institucija sam za sebe, oličenje umetničke i poslovne kreativnosti i nepredvidljivosti. Posebno voli da sam za klavirom povremeno priređuje intimne nastupe u kojima se emotivna oštrica njegovih pesama još više ističe, a šarmantan, skoro kabaretski nastup, dobija na toplini i dubini u direktnom, nerazblaženom kontaktu s publikom. Upravo ovo je način na koji će se predstaviti beogradskoj publici promovišući najnoviji, nedavno objavljeni solo album, odgovarajućeg imena  Future Standards / Standardi budućnosti.

Hau Gelb će ovom prilikom prošetati kroz svoju jedinstvenu karijeru, plus nekoliko neočekivanih obrada, kao i uvek dajući nam pun uvid u to šta je najbolja amerikana na svetu.

 

Podeli s drugima