Festival nauke


Od četvrtka, 29. novembra, do nedelje, 2. decembra, od 10.00 do 19.00 časova, u halama 3, 3 a i 5 Beogradskog sajma – Festival nauke


Cilj Festivala nauke koji će se održati na Beogradskom sajmu jeste da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike s domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i nadasve zabavna.

Programske celine

Nauka bez prestanka (za uzrast 7+)

Pakuj kofere, vodimo te na zanimljivo putovanje! Na tebi je samo da izabereš da li želiš da se otisneš visoko do svemirske stanice ili da zavrtiš vremeplov unazad čak do mezozoika. Da li na tom putu želiš da naučiš kako da se snađeš u divljini ili kako da preživiš u svetu bez čiste, pitke vode? Naše interaktivne postavke omogućiće ti da se upustiš u najrazličitije naučne avanture, jer Zemlju budućnosti možeš da istražiš i doživiš na bezbroj načina!

 

Festival nauke

Naučno-fantastična bina (za uzrast 7+)

Na našoj Naučno-fantastičnoj bini svake godine pretvaramo sasvim obične predmete u neverovatno moćne naučne instrumente, a složene naučne procese i formule prevodimo u eksplozivne igre. Sve to radimo i ove godine, ali ovaj put akciju dižemo na sasvim novi nivo! Čekaju te gosti iz Češke, SAD, Poljske, Estonije i Francuske, kao i genijalni domaći naučnici koji su spremni da ti oduzmu dah čak i pre nego što se podignu zavese. Zato drži otvorene oči sve vreme, jer ne želiš da propustiš nijedan deo ovog naučnog spektakla!

Ekspertinejdžeri (za uzrast 7+)

Nikad nije suviše rano, ali ni kasno, da se poigraš s naukom i otkriješ koliko je svet znanja zapravo jedno uzbudljivo igralište! A kad su igra i nauka u pitanju, najbolji vodiči kroz Zemlju budućnosti biće ti naši Ekspertinejdžeri – školarci iz cele Srbije koji imaju prilično originalna i neretko sasvim inovativna rešenja za brojne probleme. Njihovi eksperimenti i izumi ostaviće te bez daha, a njihov radoznali um i veliki osmeh nateraćete da se prepustiš ovoj velikoj naučnoj avanturi.

Mala bina

Ovo je mesto na kome ćeš saznati više o nekim prilično važnim stvarima, ali na svež, nov i zanimljiv način koji će ti zagolicati um. Igramo se naučnim teorijama i pojmovima i ispitujemo kakva ih sudbina čeka u Zemlji budućnosti. Da li će se ostvariti, da li će biti prevaziđeni? Naravno da i tebe pozivamo da se priključiš i učestvuješ u predavanjima i debatama, jer nikad ne znaš kojom svojom rečju i idejom možeš da daš svoj doprinos oblikovanju naše planete u bolje, zelenije i lepše mesto za život!

Mala zona (za uzrast 7+)

Nikad nije suviše rano da se mališani zaljube u nauku. Zapravo, što pre zasijaju naučne iskre, to samo znači da će duže od ostalih biti deo šarenog naučnog sveta! U Maloj zoni najmlađe posetioce Festivala nauke dočekuju brojne maštovite radionice i igraonice koje će im na prikladan način pokazati na koji način nauka pokreće svet oko nas, kao i nas same.

Podeli s drugima