alko

Holandska Vlada sponzoriše program Fondacije Duga kojim se  hronični amsterdamski alkoholičari zapošljavaju kao čistači ulica.

U grupama od po deset čistača radi se tri dana u nedelji, od 9 ujutro do pola četiri popodne. Na kraju svake smene, svaki čistač dobija deset evra, pet konzervi piva i pola paketa slabog duvana. Tokom radnog vremena, ispijanje alkoholnih pića se pažljivo nadgleda.

„Cilj je da ih nečim okupiramo i da ih nateramo da nešto rade kako više ne bi pravili probleme po parkovima“, kaže Geri Holterman, izvršni direktor Fondacije. Ona dodaje da je ova grupa hroničnih alkoholičara često stvarala nevolje u amsterdamskom Oster parku. „Svega je tu bilo: tuča, buke, prostačkih komentara upućenih ženama…“.

Jedan od čistača, Frenk, kaže o ovom programu sledeće: „Mislim da mogu da pričam u ime grupe. Da nam nisu dali pivo ne bismo ni došli da radimo. Alkohol nam je neophodan za funkcionisanje, to je mana hroničnog alkoholizma“. Frenk misli da je strukturisanje života alkoholičara „dobro po njih“, ali ocenjuje da svi piju kao i ranije: „Naravno da pijemo strukturisanije, ali ne mislim da pijemo manje“, prenosi Indipendent.

Čistači na početku smene dobijaju, ako žele, dva piva i kafu, imaju i topli obrok, a na kraju smene ih čekaju još dve konzerve ječmenog napitka. Frenk kaže da se posle radnog vremena zarađenih deset  evra „brzo pretvara“ u pivo.

Ipak, četiri dana u nedelji su i dalje slobodna, a alkoholičari ih provode na uobičajen način: „Kada se supermarket otvori u 8 ujutro, stižemo prvi, tako da odmah možemo da kupimo po neko pićence“, objašnjava Frenk.

Podeli s drugima