Bemus


BEMUS 2017 – od 11. do 20. oktobra na nekoliko mesta u Beogradu


Osam koncerata u Kolarčevoj zadužbini, Svečanoj sali Skupštine grada i Etnografskom muzeju. BEMUS započinje nastupom čuvenog horskog ansambla Glinka, a završnicu će obeležiti Simfonijski orkestar RTS pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Kolarčeva zadužbina i Skupština grada ugostiće istaknute soliste, manje ansamble, ali i Gudače Svetog Đorđa, orkestar koji slavi veliki jubilej- 25 godina rada.

Njih ovom prilikom predvodi violinista Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga. Svojevremeno jedan od najtalentovanijih mladih muzičara Jugoslavije, Žiga je svoje prve umetničke uspehe zabeležio baš u okviru BEMUS-a 1989. godine.

Poznati beogradski violista Dejan Mlađenović spremio je pravu muzičku poslasticu za publiku BEMUS-a: koncertno će izvesti kompozicije za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi, što je veoma redak podvig i u internacionalnim okvirima.

Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta. Tradicionalni koncert izvorne narodne muzike priređujemo u saradnji s Katedrom za etnomuzikologiju u slikovitom prostoru Etnografskog muzeja. Neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice su zakoračile na veliku koncertnu scenu upravo u okviru BEMUS-a, koji i ove godine pruža priliku mladim izvođačima da se predstave publici – najuspešniji studenti FMU imaće sopstveni celovečernji nastup u Svečanoj sali Skupštine grada.

Pored hora Glinka, još jedan ruski umetnik će uveličati BEMUS – Aleksandar Sinčuk, pijanista poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen prvom nagradom na konkursu Rahmanjinov.

Slavni španski sopran Nurija Rial uz pratnju Edina Karamazova na gitari izvodiće dela španskih autora – iz pera Enrikea Granadosa, Manuela de Falje i Isaka Albeniza.

Na završnom koncertu BEMUS-a, uz Simfonijski orkestar RTS-a, nastupiće Jurij Revič, solista na violini. Ovaj talentovani mladić je sa samo 26 godina ostvario zavidnu karijeru i osvojio brojne nagrade – između ostalog, prestižnu nemačku nagradu Eho klasik za otkriće godine 2016. Kuriozitet je da će svirati na violini Stradivarijus iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.

Na koncertu će takođe premijerno biti izvedena kompozicija Matematički san, koju je BEMUS poručio od mladog autora Damjana Jovičina. Porudžbinu je, kao i prethodne godine, podržao SOKOJ.

Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine. Cene karata se kreću od 600 do 1500 RSD.

Kompletan program

Sreda, 11. oktobar (20.00) – Kolarac
Hor Glinka
Cene: 1000, 1300, 1500 dinara

Petak, 13. oktobar (20.00) – Svečana sala Skupštine grada
Dejan Mlađenović, viola
Slobodan ulaz

Subota, 14. oktobar (20.00) – Kolarac
Gudači Sv. Đorđa – 25 godina
Cena: 600 dinara

Nedelja, 15. oktobar (20.00) – Svečana sala Skupštine grada
80 godina FMU – koncert najuspešnijih studenata
Slobodan ulaz

Ponedeljak, 16. oktobar (20.00) – Kolarac
Aleksandar Sinčuk, klavir
Cene: 900, 1200 dinara

Utorak, 17. oktobar (20.00) – Etnografski muzej
Dela, sejo, da mi zapevamo – 80 godina FMU
Slobodan ulaz

Četvrtak, 19. oktobar (20.00) – Kolarac
Nurija Rial – sopran i Edin Karamazov – gitara
Cene: 900, 1200 dinara

Petak, 20. oktobar (20.00) – Kolarac
Simfonijski orkestar RTS
Cene: 600, 800, 1000 dinara

Podeli s drugima