Miljin kuvar – Kolekcija 2017.

рсд300.00

677 recepata za samo 300 dinara!

pun kolor, 520 strana

Opis

677 recepata za samo 300 dinara!

Tokom 2017. izašlo je deset brojeva Miljinog kuvara.

Knedle, slane i slatke (63 recepta): Mada se knedle mogu praviti i od brašna svih vrsta, kod nas se obično podrazumeva da je osnovna namirnica krompir (prava mala kulinarska revolucija u vezi s knedlama desila se prvo u Rusiji, ubrzo potom i u Nemačkoj i Italiji, kad je u testo za knedle ušao i krompir). S brašnom, s krompirom… recepti za knedle na sve načine.

Najbolji posni recepti (78 recepata): Pomoć u vezi s astronomskim cenama mladog voća i povrća uoči Vaskršnjeg posta. Ideja je da ne morate da ispraznite novčanik kako biste se hranili dobro. I ukusno. I bogato.

Kućna pekara (63 recepta): Naizgled su svi recepti za testo – isti ili slični. Ima u tome istine ako gledate samo sastojke. Međutim, u tim finesama – ovde manje ovog a više onog i bez onog ali s ovim – leži pola mudrosti kako napraviti savršeno testo.

Italijanska kuhinja (68 recepata): Nijedna kuhinja nije tako bogata i raznovrsna kao italijanska. Mnogi misle da Italijani jedu samo paste i pice, međutim, to je daleko od istine. Mora se uzeti u obzir geografski momenat kako bi se razumela raznolikost. Italija je mediteranska, ali i alpska zemlja. Uticaji austrijske, francuske, grčke, kao i arapske kuhinje nisu zanemarljivi. Koriste isključivo sezonsko voće i povrće, i prednost daju svežim začinima nad sušenim. Pravi dragulj gastronomije, pritom jednostavni recepti.

Letnji kuvar (77 recepata): Pored uobičajene i podrazumevajuće brige o kalorijama i posledično višku kilograma, ishrana tokom leta specifična je i po tome što očekujemo da nas rashladi, osveži, okrepi i zasiti o istom trošku.

Paradajz, paprika, patlidžan (70 recepata): Sve ovo povrće, iako odomaćeno u Evropi, ima prilično egzotično poreklo. Papriku i paradajz dobili smo posle otkrivanja Amerike, tačnije Srednje i Južne Amerike. Krajem 14. veka paradajz je naprečas osvojio Evropu. Toliko smo se zaljubili u njega, pogotovo Italijani, da je teško poverovati da do tada nisu ni znali da postoji. A tek filmska ljubav između nas, posebno Leskovčana, i paprike? Da li je moguće da su nekad živeli bez paprika? Patlidžan nam je stigao iz Azije, ali odavno, mereno hiljadama godina. U davna vremena, patlidžan je bio lek koliko i hrana. Na primer, od kore se pravio čaj koji bismo mogli ponovo da pijemo – odličan je za uništavanje holesterola, pored ostalih lekovitih svojstava. Najbitnije što treba zapamtiti: paradajz podmlađuje, paprika je afrodizijak, a patlidžan odličan borac u borbi protiv gojaznosti.

Najbolje torte (66 recepata): Recepti za sve same klasične torte, koje su nezaobilazna praksa svih hvale vrednih domaćica, a izdanje obiluje mnoštvom saveta za što bolje snalaženje u pravljenju torti, kao i malih poslastičarskih trikova za brže, lepše, bolje spremanje.

Posne slave (73 recepta(: Za posnu slavu najbolji je švedski sto kao posluženje zato što se sve vrti oko malih zalogaja i raznovrsnosti trpeze, pa ćete glavni akcenat baciti na predjela. Pravilo je da ne budu sva na isti kalup već da ima mnogo boja na stolu i da se zadovolje raznovrsni ukusi. Ako forsirate samo salate ili jednu namirnicu, na primer spanać, ništa niste uradili koliko god jela da ste spremili. A obavezno je i makar jedno jelo od ribe ili plodova mora. Poslastice su posebna priča. Kako posni kolači dugo mogu da stoje, možete da ih spremite i nedelju dana ranije.

Palačinke, slane i slatke (66 recepata): Mnogo je vrsta palačinki, bez obzira na to što verovatno većina misli da postoje samo jedne. Krenimo od najstarijih – ruskih. Isto tako bucmaste su i američke, ali se ne prave s kvascem.  I za jedne i za druge uobičajeni sastojak je mleko, ali ima i brojnih varijacija. Na primer, ruske, pogotovo posne, prave se i s pivom. Imamo i meksičke tortilje. Međutim, ono što danas uobičajeno smatramo pod tortiljama, samo su jedna njihova varijanta. Originalne su zaista nalik palačinkama, ali se prave od mešavine kukuruznog i pšeničnog brašna. Poseban slučaj su francuske palačinke – krep Suzet.

Omiljeni recepti blogera (53 recepta.): Predstavljene su blogerke: Adilja Hodža, Ana Ćubela, Kristina Gašpar, Suzana Jovanović, Tatjana Stojanović, Snežana Knežević i Verica Poznanović.